fbpx

Био ферма и био мандра Козле: Пример за затворен цикъл на производство от Пирин планина

май 14, 2024

Създадена през 2009 от Тодорка и Иван Мутафчиеви, фермата е дом на над 200 кози от автохтонните породи „Местна дългокосместа“ и „Калоферска дългокосместа“ коза.
Намира се на 500 метра от град Банско, в подножието на Пирин планина, където животните се отглеждат традиционно, заобиколени от невероятната природа. Околността е изпълнена със зелени пасища и ливади. Всеки ден, животните изминават по 3 километра в посока, което ги прави здрави и издръжливи. В комбинация с чистата храна и бистрата вода, качеството на полученото мляко е изключително високо.

В началото на историята си, в стопанството е имало около 80 животни. Породите остават същите, макар и слабо разпространени. Сменили вече няколко поколения, броят на козите вече достига 240. Млекодайността на животните не е висока, но за сметка на това добитото мляко е с доказано високо качество.


Фермата разполага също с център за посетители, в който периодично се организират посещения от туристически групи. Също така стопанството е изградило и собствена мандра.
БИО мандра „Козле“ се намира в град Разлог и е официално завършена през 2012 година, но дейностите за подобрение на производствения капацитет не спират и през 2024 г. Към момента предприятието е с капацитет на преработка от 400 литра мляко – дневно и е оборудвано със съвременна техника за БИО производство.

Мандрата е изградена по европейски проект и отговаря на всички европейски качествени изисквания. Тя разполага с напълно оборудвани производствени камери, както и с хладилни камери за съхранение на продукцията.

Здравословно сирене от здрави животни

Козите водят здравословен живот – пашуват свободно в полите на Пирин планина, хранят се с плодовете и листата на дърветата, с билки и цветя и нощуват на топло в био фермата до Банско. Характерно за породите “Местна дългокосместа” и “Калоферска дългокосместа” коза, които преобладават в стадото, е техния силен имунитет, който им позволява да не боледуват през цялата година.

Когато говорим за зряло сирене, няма как да пропуснем факта, че то отлежава най-малко 60 дни, което позволява на всички ферментационни процеси да преминат и да отключат плътния му вкус. Преди повече от 10 години стопанството внедрило затворен цикъл на производство – дои се млякото от животните и се прави сирене в малката мандра в гр. Разлог. По този начин е сигурен произхода и качеството на продуктите, които предлага козефермата.

Първата БИО суроватка в България

Суроватката е източник на значително количество естествени протеини, които могат да бъдат консумирани редовно и не са източник на допълнителни калории. Консумацията води до оттегляне на токсините, отделяне на ненужни течности и соли на тежки метали.

Също така суроватката има доказан благоприятен ефект върху черния дроб и бъбреците, както и работата на цялата храносмилателна система. Тя спомага за отслабване на ревматизма, нормализиране на налягането при хипертония и намаляването на риска от атеросклероза.

БИО киселото козе мляко е направено по традиционна българска рецепта. То се прави с натурална българска закваска и носи характерния вкус на продуктите на “Козле”. Редовните клиенти на козефермата споделят, че киселото им мляко се съчетава перфектно с мюсли и свежи плодове, а за запалените готвачи – като заливка, плънка или просто вкусна и полезна гарнитура. Можете да се насладите на БИО козе кисело мляко “Козле” в периода от месец май до месец октомври.

“Козле” произвежда БИО козе мляко, добито от автохтонните кози в нашата БИО ферма. Преди да достигне витрината в магазина, млякото бива пастьоризирано до 72 градуса. След това се продава във вид, пригоден за директна консумация.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

RuralUp! на гости на община Тетевен

RuralUp! на гости на община Тетевен

Информационната кампания RuralUp! Ви кани да посетите Община Тетевен рамките на отворени врати, организирани по проект CAP Green Zone: RuralUp! Събитието ще се проведе на 24 септември 2024 г., от 14:00 часа в Салон на Община Тетевен, етаж 1, пл. Сава Младенов 9 и ще...

Стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС: Основни изводи и приоритети

Стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство в ЕС: Основни изводи и приоритети

Основният фокус е върху устойчивостта, цифровизацията, иновациите и подкрепата за земеделските стопани Европейската комисия представи основните изводи от Стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство и развитието на селските райони в Европейския съюз през...

Значителен ръст в биологичното производство в България

Значителен ръст в биологичното производство в България

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отчита значително увеличение на интереса към биологичното производство в страната. Това бе съобщено по време на работна среща, проведена от заместник-министъра на земеделието и храните, д-р Лозана Василева, с представители...