fbpx

Био ферма и био мандра Козле: Пример за затворен цикъл на производство от Пирин планина

май 14, 2024

Създадена през 2009 от Тодорка и Иван Мутафчиеви, фермата е дом на над 200 кози от автохтонните породи „Местна дългокосместа“ и „Калоферска дългокосместа“ коза.
Намира се на 500 метра от град Банско, в подножието на Пирин планина, където животните се отглеждат традиционно, заобиколени от невероятната природа. Околността е изпълнена със зелени пасища и ливади. Всеки ден, животните изминават по 3 километра в посока, което ги прави здрави и издръжливи. В комбинация с чистата храна и бистрата вода, качеството на полученото мляко е изключително високо.

В началото на историята си, в стопанството е имало около 80 животни. Породите остават същите, макар и слабо разпространени. Сменили вече няколко поколения, броят на козите вече достига 240. Млекодайността на животните не е висока, но за сметка на това добитото мляко е с доказано високо качество.


Фермата разполага също с център за посетители, в който периодично се организират посещения от туристически групи. Също така стопанството е изградило и собствена мандра.
БИО мандра „Козле“ се намира в град Разлог и е официално завършена през 2012 година, но дейностите за подобрение на производствения капацитет не спират и през 2024 г. Към момента предприятието е с капацитет на преработка от 400 литра мляко – дневно и е оборудвано със съвременна техника за БИО производство.

Мандрата е изградена по европейски проект и отговаря на всички европейски качествени изисквания. Тя разполага с напълно оборудвани производствени камери, както и с хладилни камери за съхранение на продукцията.

Здравословно сирене от здрави животни

Козите водят здравословен живот – пашуват свободно в полите на Пирин планина, хранят се с плодовете и листата на дърветата, с билки и цветя и нощуват на топло в био фермата до Банско. Характерно за породите “Местна дългокосместа” и “Калоферска дългокосместа” коза, които преобладават в стадото, е техния силен имунитет, който им позволява да не боледуват през цялата година.

Когато говорим за зряло сирене, няма как да пропуснем факта, че то отлежава най-малко 60 дни, което позволява на всички ферментационни процеси да преминат и да отключат плътния му вкус. Преди повече от 10 години стопанството внедрило затворен цикъл на производство – дои се млякото от животните и се прави сирене в малката мандра в гр. Разлог. По този начин е сигурен произхода и качеството на продуктите, които предлага козефермата.

Първата БИО суроватка в България

Суроватката е източник на значително количество естествени протеини, които могат да бъдат консумирани редовно и не са източник на допълнителни калории. Консумацията води до оттегляне на токсините, отделяне на ненужни течности и соли на тежки метали.

Също така суроватката има доказан благоприятен ефект върху черния дроб и бъбреците, както и работата на цялата храносмилателна система. Тя спомага за отслабване на ревматизма, нормализиране на налягането при хипертония и намаляването на риска от атеросклероза.

БИО киселото козе мляко е направено по традиционна българска рецепта. То се прави с натурална българска закваска и носи характерния вкус на продуктите на “Козле”. Редовните клиенти на козефермата споделят, че киселото им мляко се съчетава перфектно с мюсли и свежи плодове, а за запалените готвачи – като заливка, плънка или просто вкусна и полезна гарнитура. Можете да се насладите на БИО козе кисело мляко “Козле” в периода от месец май до месец октомври.

“Козле” произвежда БИО козе мляко, добито от автохтонните кози в нашата БИО ферма. Преди да достигне витрината в магазина, млякото бива пастьоризирано до 72 градуса. След това се продава във вид, пригоден за директна консумация.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

InaEssentials – Как семейна розоварна от Панагюрище покорява цяла Европа

InaEssentials – Как семейна розоварна от Панагюрище покорява цяла Европа

Панагюрската компания се занимава с биоземеделие повече от десетилетие, а през 2022 г. брандът успява да генерира 32 млн. лв. годишен оборот Историята на компанията Ina Essentials започва още в далечната 1999 г. По онова време Веселина Ралчева е била хоров диригент, а...

„Овца Плюс“ или как Полша възстановява своите планинските райони

„Овца Плюс“ или как Полша възстановява своите планинските райони

Местна програма в южната част на Полша подпомага управлението на изоставени земи и увеличава биоразнообразието чрез стимулиране на традиционни методи за отглеждане на дребни преживни животни. В планините Силезийски и Живецки Бескид, близо до Краков, Полша, пашата на...