Кръгът преминава от нулево към положително въздействие, използвайки аквапоника за производство на висококачествена устойчива храна.
Настоящите екологични предизвикателства могат да представляват заплаха за продоволствената сигурност, включително ерозия на почвата, консумация на вода и нива на замърсяване. И страните, и компаниите са призовани да предоставят осезаеми и ефективни отговори на тези проблеми.
Предприемаческата идея на група от четирима млади специалисти по индустриални биотехнологии беше да надхвърли идеята за нулево въздействие чрез създаване на процес, който да доведе до положително въздействие. Целта на предложения проект беше да се отглеждат най-добрите сортове зеленчуци чрез повторно въвеждане на рибни отпадъци в производствения цикъл и развитие на кръгова икономическа верига на стойността.
Компания, наречена „Кръгът“, прие решение за конкретен отговор на изменението на климата. Компанията създаде устойчив и конкурентен модел на развитие за производство на висококачествени устойчиви храни без отрицателно въздействие върху околната среда: аквапоника. Като селскостопанска техника и бизнес модел, аквапониката гарантира по-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения.
Проектът включва трансформиране на рибни органични отпадъци и амоняк в хранителни вещества за растенията чрез биофилтър без използване на химикали, като по този начин възпроизвежда естествения цикъл. Останалата вода, пречистена от растенията, след това се освобождава обратно към рибите, спестявайки повече от 90% от водата, използвана в затворената система. Освен това компанията участва в опит за разработване на микроводорасли като форма на храна за риба, която ще позволи системата да бъде още по-затворена. Като селскостопанска техника и бизнес модел, аквапониката гарантира по-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения.
След като получи финансиране от ПРСР за регион Лацио, Кръгът инсталира фотоволтаични панели за захранване на операцията, което позволи на операцията да стане енергийно самодостатъчна и да намали емисиите на въглероден диоксид.
Методът на аквапоника е не само продуктивен, но и много печеливш. Кръгът иска и може да бъде в челните редици, за да отговори на пазарното търсене на устойчиви продукти и услуги с положително въздействие върху околната среда. Освен това може да се адаптира към развитието на пазарните сегменти и да отговори на нуждите и покупателното поведение на потребителите. Пазари на Circle са ясни и определени: висококачествени ресторанти, хотели и търговци на дребно на масовия пазар. Повече от 130 ресторанта в цяла Италия, с фокус в Рим, избират Кръгът всяка седмица като синоним на устойчивост и качество. Кръгът е добър пример за нов начин за осъзнаване на околната среда на бизнеса.
Резултати от проекта:
- 135 литра спестена вода на kg продукт
- 33 000 kg избегнати емисии на CO 2 в атмосферата всяка година
- Удвоете количеството добив на хектар в сравнение с конвенционалното производство
- 0% входящи емисии
- Нула използвани хербициди, синтетични торове и инсектициди
- По-високи добиви и по-бърз растеж на отглежданите растения
Производственият модел за аквапоника на Circle е лесно преносим благодарение на модулното развитие на неговите производствени единици, които могат да бъдат поставени навсякъде, тъй като не зависят от земеделска почва. Този тип система също благоприятства развитието на мрежа от високоспециализирани квалифицирани хора.