Второто събитие от поредицата „Модерните ферми отварят врати“ се проведе на 20 ноември 2021 в покрайнините на село Стефан Караджово.
В рамките на деня, гостите имаха възможността да се запознаят с добрите практики, които „Странджа Сакар“ прилагат в производството си, да научат тяхната история и да видят високотехнологичния кланичен пункт и месокомбинат, изградени с помощта на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
Събитието започна с презентация на Кирил Беспалов, PR по проекта CAP Green Zone и продължи с представяне на фермера с над 20 години опит – Николай Димов, който преобръща очакванията и представите на всички за отглеждане на животни в специфичен планински район като Странджа и Сакар.
Гостите бяха приветствани и от домакина, собственика на кланицата и преработвателното предприятие – Иван Киряков.
Друг акцент от събитието бе презентацията на технолога на „Странджа Сакар“ Стефан Дянков, който запозна присъстващите с дейността на преработвателното предприятие, основните отговорности на технолога и асортимента, който предприятието предлага на клиентите.
Посетителите първо направиха кратка разходка в стопанството, където имаха възможността от близо да разгледат разнообразието от чистопородни стада, отглеждани под строг селекционен контрол – Абърдийн Ангус, Лимузин, Гаскон, Симентал и Галоуей, да ги сравнят и да зададат въпросите към домакините.
Гости на събитието бяха други фермери от региона, млади земеделски производители и трима бивши министри по земеделие, които взеха активно участие в презентацията и изразиха позитивните си впечатления от фермата, предприятието и способността за отглеждане на двутонните животни в специфичния климат на Странджа и Сакар планина.
За финал, присъстващите имаха възможност да опитат и да се насладят на специално приготвен обяд с продукти от предприятието в компанията на ароматна чаша вино.