fbpx

Модерните ферми: Странджа Сакар представи добри практики пред десетки гости

ноември 29, 2021

Второто събитие от поредицата „Модерните ферми отварят врати“ се проведе на 20 ноември 2021 в покрайнините на село Стефан Караджово.

В рамките на деня, гостите имаха възможността да се запознаят с добрите практики, които „Странджа Сакар“ прилагат в производството си, да научат тяхната история и да видят високотехнологичния кланичен пункт и месокомбинат, изградени с помощта на европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Събитието започна с презентация на Кирил Беспалов, PR по проекта CAP Green Zone и продължи с представяне на фермера с над 20 години опит – Николай Димов, който преобръща очакванията и представите на всички за отглеждане на животни в специфичен планински район като Странджа и Сакар.

Гостите бяха приветствани и от домакина, собственика на кланицата и преработвателното предприятие – Иван Киряков.

Друг акцент от събитието бе презентацията на технолога на „Странджа Сакар“ Стефан Дянков, който запозна присъстващите с дейността на преработвателното предприятие, основните отговорности на технолога и асортимента, който предприятието предлага на клиентите.

Посетителите първо направиха кратка разходка в стопанството, където имаха възможността от близо да разгледат разнообразието от чистопородни стада, отглеждани под строг селекционен контрол – Абърдийн Ангус, Лимузин, Гаскон, Симентал и Галоуей, да ги сравнят и да зададат въпросите към домакините.

Гости на събитието бяха други фермери от региона, млади земеделски производители и трима бивши министри по земеделие, които взеха активно участие в презентацията и изразиха позитивните си впечатления от фермата, предприятието и способността за отглеждане на двутонните животни в специфичния климат на Странджа и Сакар планина.

За финал, присъстващите имаха възможност да опитат и да се насладят на специално приготвен обяд с продукти от предприятието в компанията на ароматна чаша вино.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Стартира прием на проекти за подобряване на инфраструктурата на рибарските пристанища, рибните борси, местата на разтоварване и лодкостоянките

Стартира прием на проекти за подобряване на инфраструктурата на рибарските пристанища, рибните борси, местата на разтоварване и лодкостоянките

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 18 161 000 лв. Дирекция „Морско дело и рибарство“ – Управляващ орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 (ПМДРА) кани желаещите да представят проектни предложения по...

Въпросник за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС – вашето мнение има значение! 

Въпросник за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС – вашето мнение има значение! 

Въпросник за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС – вашето мнение има значение!  Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз не е просто набор от правила – тя е основата на устойчивото развитие на селските райони, опазването на природата и...

Стартира приемът за подготовка на проекти за иновации в земеделието

Стартира приемът за подготовка на проекти за иновации в земеделието

Приемът ще продължи до 7 февруари 2025 г. Министерство на земеделието и храните стартира прием за подготовка на проекти за иновации в земеделието с бюджет от близо 2 млн. лева. Целта е да се предостави възможност за подпомагане на процеса на сдружаване за реализация...