fbpx

Онлайн конференция, посветена на биологичното земеделие, ще се проведе на 18 април

април 8, 2024

Участниците в дискусията ще обсъдят устойчивостта на органичното земеделие

Разширяването на биологичното земеделие и земеделските земи в ЕС е в основата на инициативите на Европейския зелен пакт. Органичното земеделие използва естествени вещества и процеси за производство на храна и носи екологични, икономически и социални ползи.

За да подкрепи европейските зелени амбиции, Европейската комисия стартира стратегията „От фермата до вилицата“ през 2020 г. Една от нейните цели е да подпомогне продажбите и производството на органични храни с акцент върху справедлива и устойчива верига на доставки.

Органичното земеделие е по-трудоемко и дава по-ниски добиви от конвенционалните фермери, като същевременно генерира сходни приходи. Въпреки че получават икономическа подкрепа чрез ОСП,  фермерите, които произвеждат биологични храни смятат, че остават неадекватно възнаградени, тъй като техните продажни цени са по-ниски от цените на дребно.

Докато ЕС се стреми да насърчи биологичното земеделие и предлагането на храни, някои заинтересовани страни твърдят, че ЕС се нуждае от по-стабилно прилагане, за да премине към справедливи и органични хранителни системи.

По време на онлайн конференцията, организирана от Euractiv, ще бъде обсъдена устойчивостта на органичното земеделие и последиците от него за постигане на европейски зелени амбиции.

Въпросите, които ще да бъдат разгледани по време на събитието, включват:

– Как ЕС може да укрепи позицията на органичните фермери във веригата на доставки?
– Как може да се преодолее разликата между продажните цени на биологичната продукция и цените на дребно?
– Колко съвместими са Новите геномни техники и биологичното земеделие в светлината на целта за земеделските земи, поставена от Европейската комисия?
– Какви стъпки са необходими за по-нататъшно развитие на предлагането и търсенето на органични храни?

Програма

09:30 – 09:35 Добре дошли
09:35 – 09:50 Изявления на панелистите
09:50 – 10:40 Дискусия с въпроси и отговори
10:40 – 10:45 Заключителни изявления

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...