Пролетен фестивал „От фермата до трапезата“ ще се проведе в София на 22 май

май 10, 2022

Пролетта е в разгара си, което е чудесен повод да ви поканим на нашия фермерски фестивал, който ще събере на едно място фермерски пазар, семинар по народни танци и детски уъркшоп за приготвяне на здравословни закуски. Очакваме нашите малки и големи гости в клуб „Маймунарника“ на 22 май. Стартът е от 11 часа, а различни забавни активности за малки и големи ще има през целия ден.

Предвидили сме семинар по народни танци в изпълнение на Masters Of The Dance. На всеки кръгъл час култовата танцова формация ще представя популярен народен танц от различна фолклорна област, след което ще представи тънкостите на народното танцово изкуство на гостите на фестивала.

Нашите приятели от „Хранкооп“ ще разположат фермерски пазар, на който ще можете да се срещнете с производители на чиста и натурална храна от цялата страна.

Събитието е подходящо за родители с деца като за малките ни гости ще проведем семинар по приготвяне на палачинки с натурални фермерски продукти. Най-активните участници могат да участват в нашите игри и да си тръгнат с интересин награди.

Фестивалът „От фермата до трапезата“ се организира по проекта CAP Green Zone, който има за цел да повиши знанията на населението в големите градове за произхода на храната и за заложените планове новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз за стимулиране на зеленото земеделие и подкрепа за малките фермери.

Хранкооп е хранителен кооператив, обединяващ производители и потребители на чиста храна. Началото е през 2010 г. като неформална група, а от 2015 г. е регистрирана кооперация със 75 пълноправни членове и над 150 асоциирани. Основни дейности на организацията са фермерски пазари, кооперативни доставки, събития на тема чиста храна и устойчив начин на живот.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Иновациите могат да се превърнат в основен двигател за привличане и задържане на млади хора в селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство във Варшава, Полша.

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Земеделските производители в Германия увеличават доходите си, като същевременно подкрепят биоразнообразието и устойчивостта на климатичните промени, като отглеждат и преработват традиционни сортове ябълки. Днес над 1500 фермери участват в инициативата, като колективно преработват около 400 метрични тона плодове годишно, получават по-добър достъп до пазара и справедливи цени за своята продукция.