fbpx

Петя Капитанова, една от малкото жени-собственички на свинеферма

януари 30, 2024

Петя Капитанова е една от малкото жени, които управляват свинеферма, която се намира в град Игнатиево, на 10 км от Варна. Ферма „Капитанова“ е създадена през 2003 г. от баща й Стефан Капитанов. Тя представлява бивше производствено стопанство на строителни войски и баща й го купува на търг през 2003 г. Той е неин вдъхновител и подкрепа – морална и материална и до момента.

Бизнесдамата по образование е ветеринарен лекар, завършила Тракийския университет в Стара Загора. През 2018 г. се дипломира и като магистър по технология на месото в Университет по хранителни технологии – Пловдив. От 2017 г. поема напълно управлението на семейната ферма, като освен управител е натоварена с различни отговорности. Тя е и ветеринарен лекар, занимава се с реализацията на продукцията, с отношенията с клиентите и какво ли още не.

В момента в стопанството се отглеждат 200 свине-майки. Породата е хибридната – PIC. Закупила я е от Чехия, като прародител е от породата Голяма бяла, която се кръстосва с нерез „Ландрас“. Женските от потомството се тестват дали са добри майки, като след това се заплождат с терминален нерез на PIC, като вече това поколение са стоковите прасета. Те са с малко сланина, но при оптимално хранене генетиката разкрива потенциала си, а месото им е изключително вкусно. Рандеманът е над 67%. Времето на отглеждане на прасетата е 145-155 дни, когато достигат около и над 100 кг. При прасетата обикновено е налице динамика, като са средно около 3000.

Прасетата от раждането докато станат 35 кг са подрастващи, като получават съответно такива фуражи. Особеното е, че бозаещите още на третия ден се захранват с гранули, за да свикнат. След това получават фуражи тип гроуер, докато достигнат 80 кг, а след това преминават на „финишер“. Във фуражната кухня се приготвят и друг тип фуражи за бременни и за лактиращи майки.

Месечно стопанството реализира около 350-400 прасета. Характерното е, че могат да се закупят живи животни, или от кланичния пункт да се осигурят половинки. Близостта на фермата до Варна осигурява добър клиентски поток.

За животните се грижат постоянно седем души. Денят на Петя Капитанова започва в 5 и 30 ч., в 7 ч. откарва малкия си син Красимир в училище и след това веднага пристига във фермата. Големият й син Стефан също помага в бизнеса.

Като пристигне в обекта, младата дама веднага се захваща с многобройните задачи. Отговаря за движението на групите (заплодени, бременни, кърмещи), за доставките на зърно, за бизнесотношенията с клиенти, за реализацията и др. Тайната й за справяне с много ангажименти е стриктната организация, която създава и налага на себе си. Мечтата й е да разшири кланичния пункт и да направи транжорна, да предлага свински заготовки. Наясно е с тенденциите не само в България, но и в световен мащаб, че свинското е едно от най-търсените меса.

Знае, че месото, което предлага е изключително качествено, защото животните се отглеждат с много любов и внимание.

Източник: agrovestnik.com

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

ЕК предлага мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани

Европейската комисия изпрати на Белгийското председателство на Съвета на ЕС документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест върху земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на...

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

България настоява за по-лесна процедура по промяна на Стратегическия план

На Съвета на земеделските министри страната ни ще предложи клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия с трети страни Позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе...

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив...