fbpx

„Призвание: БиоЛогичен!“: Вижте в кои градове ще се проведе информационната кампания

ноември 7, 2023

Събитията ще се проведат в 56 населени места в страната

От 7 ноември 2023 г., Министерство на земеделието и храните стартира информационната кампания „Призвание: БиоЛогичен!“. Инициативата ще се провежда съвместно с Национална служба за съвети в земеделието, Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ и Областните дирекции по земеделие. Събитията ще се състоят в рамките на м. ноември и ще обхванат 56 населени места.

Информационната кампания има за цел да популяризира биологичното производство и да се привлекат повече  фермери за преминаване от конвенционално към биологично производство.

По време на събитията участниците ще бъдат запознати с основните правила при биопроизводство и възможностите за подпомагане по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (2023 – 2027 г.).

Земеделските производители ще бъдат информирани в детайли за разликите между конвенционалното и биологично производство, за основните му принципи, нормативната уредба и задълженията, които следва да се спазват при отглеждането на различните култури и животни.  По време на кампанията ще бъде разяснявана необходимостта от сертификация и предимствата, които тя дава при реализирането на продукцията в сектора и ще бъдат представени добри практики от биопроизводството на други страни.

Информационната кампания стартира от две населени места – Дългопол и с. Ябланово в област Сливен още през утрешния ден. След това, на 8 ноември, предстои да бъдат проведени събития в Ямбол, и в град Рила. На 9 ноември кампанията ще продължи в Самоков и Ракитово, Пазарджишко, а на 10 ноември – в с. Тополово, Пловдивско и Ловеч. На 14 ноември кампанията за популяризиране на биологичното производство ще посети Сопот и Раднево, Смолян и Шумен. На 15 ноември ще има срещи в гр. Суворово, Пловдив, с. Борино, Балчик и Троян, а на 16 ноември – в с. Арчар, Видинско, Елин Пелин, Благоевград, Добрич, Кърджали, Перник, Силистра и Хасково.

Графикът за провеждане на всички събития от кампанията може да видите тук.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...