Прогноза: Световният пазар за органични зеленчуци ще нараства с 5% годишно

декември 26, 2023

Няколко фактора обуславят растежа

Пазарът на биологично отглеждани зеленчуци нараства стабилно през последните години. Според резултатите от 2023 г. той ще възлезе на 8,69 милиарда долара, а през следващата година – 9,12 милиарда долара, тоест с 4,9% повече. Това се посочва в аналитичния доклад на Research and Markets.

Експертите отдават увеличението на следните фактори: повишена информираност на потребителите за здравето и благосъстоянието, нарастваща загриженост за околната среда, въвеждане на органично сертифициране и подкрепа на търговците на дребно за насърчаване на производството на биологични зеленчуци.

В същото време, според експерти, до 2028 г. световният пазар на органично зеленчукопроизводство ще расте средно с 5,1% всяка година и ще възлиза на 11,11 милиарда долара.

„Очакваният растеж през прогнозния период може да се дължи на възприемането на устойчиви селскостопански практики и акцента върху устойчивостта на изменението на климата в производството на биологични зеленчуци. Значимите тенденции, очаквани през този прогнозен период, включват продължаващо внедряване на иновации и технологии, разширяване на електронната търговия и каналите за продажба директно към потребителите, повишен фокус върху прозрачността на веригата за доставки, по-голямо разнообразие от предложения за органични зеленчуци за посрещане на променящите се предпочитания на потребителите и целите за устойчивост.” – обясняват анализатори.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Министър Тахов: Иновациите могат да задържат младите хора в селските райони

Иновациите могат да се превърнат в основен двигател за привличане и задържане на млади хора в селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство във Варшава, Полша.

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Традиционните местни сортове ябълки осигуряват икономически и екологични ползи за земеделските производители

Земеделските производители в Германия увеличават доходите си, като същевременно подкрепят биоразнообразието и устойчивостта на климатичните промени, като отглеждат и преработват традиционни сортове ябълки. Днес над 1500 фермери участват в инициативата, като колективно преработват около 400 метрични тона плодове годишно, получават по-добър достъп до пазара и справедливи цени за своята продукция.