fbpx

Прогноза: Световният пазар за органични зеленчуци ще нараства с 5% годишно

декември 26, 2023

Няколко фактора обуславят растежа

Пазарът на биологично отглеждани зеленчуци нараства стабилно през последните години. Според резултатите от 2023 г. той ще възлезе на 8,69 милиарда долара, а през следващата година – 9,12 милиарда долара, тоест с 4,9% повече. Това се посочва в аналитичния доклад на Research and Markets.

Експертите отдават увеличението на следните фактори: повишена информираност на потребителите за здравето и благосъстоянието, нарастваща загриженост за околната среда, въвеждане на органично сертифициране и подкрепа на търговците на дребно за насърчаване на производството на биологични зеленчуци.

В същото време, според експерти, до 2028 г. световният пазар на органично зеленчукопроизводство ще расте средно с 5,1% всяка година и ще възлиза на 11,11 милиарда долара.

„Очакваният растеж през прогнозния период може да се дължи на възприемането на устойчиви селскостопански практики и акцента върху устойчивостта на изменението на климата в производството на биологични зеленчуци. Значимите тенденции, очаквани през този прогнозен период, включват продължаващо внедряване на иновации и технологии, разширяване на електронната търговия и каналите за продажба директно към потребителите, повишен фокус върху прозрачността на веригата за доставки, по-голямо разнообразие от предложения за органични зеленчуци за посрещане на променящите се предпочитания на потребителите и целите за устойчивост.” – обясняват анализатори.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Хърватска био ферма среща традицията с иновациите

Поддържането на здравето на почвата е приоритет в управлението на тази органична ферма, която отглежда широк спектър от култури, продава стоката си директно на потребителите, преработва продуктите си и дори захранва собствения си ресторант „Zrno eko imanje“ е ферма в...

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Зам.-министър Георгиева участва в среща на ръководителите на Стратегическите планове на ОСП на държавите членки в ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева участва в двудневна работна среща на ръководителите на Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика (ОСП) на държавите членки в ЕС в гр. Намюр, Белгия. По време на събитието, организирано от...