fbpx

Януш Войчеховски пристига на посещениe в България на 21 май

май 16, 2024

Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов

Януш Войчеховски, член на Европейската комисия, отговарящ отговарящ за селското стопанство, ще бъде на официално посещение в страната на 21 май 2024 г.  В програмата на посещението е предвидена и среща с представители на организации от сектора.

Само преди няколко дни еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че е благодарен за неотдавнашната вълна от протести на фермерите, защото са помогнали да се осигури бърз отговор на техните проблеми чрез Общата селскостопанска политика (ОСП). Според него тази система трябва да се основава на стимули, а не на задължения.

Последните етапи на преговорите и влизането в сила на по-екологична реформа на ОСП бележиха началото на настоящата Европейска комисия, но мандатът й завършва с протести на фермери в цяла Европа и поставяне под съмнение на нейните зелени правила.

Отговорихме на вълната от протести с пакет от мерки за разхлабване на  екологичните изисквания за земеделските стопани за достъп до помощите по ОСП и предоставяне на държавите-членки на по-голяма гъвкавост за прилагане на политиките.

Една от най-забележителните промени беше в правилото за угарите. От фермерите вече няма да се изисква да поддържат минимален дял непроизводителна земя. Вместо това те могат да изберат да направят това чрез екосхемите, които се финансират.

Според Войчеховски промени като тази гарантират премахването на най-противоречивите елементи от зелените правила на ОСП. За него Зелената сделка не е грешка, но значителна част от зеления компонент на ОСП беше невъзможна за прилагане от фермерите.

„Посланието ми към моя приемник е, че за постигане на амбициозни цели фокусът трябва да е върху стимулите, а не върху задълженията. Ако искаме да направим селското стопанство по-екологично, трябва да предоставим помощ на фермерите“, каза Войчеховски.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Управлението на кризи – акцент в предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 27 май 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Белгийското председателство и Европейската комисия ще представят на Съвета...

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Януш Войчеховски: Необходимо е изравняване на плащанията за страните в ЕС

Поради намаляване на хората, занимаващи се със земеделие, през следващия период, след 2028 г., да се въведат социални плащания за смесените ферми с растениевъдство  и животновъдство, предложи европейският комисар по въпросите на земеделието “Европейският съюз преодоля...

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии в опит да облекчи натиска върху фермерите

Одобрени са нови правила за Общата селскостопанска политика Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика на блока, които позволяват на фермерите да кандидатстват за субсидии, макар и при спазване на строги екологични...