fbpx

Зам.-министър Георгиева: Направихме промени в интервенцията за „Биологично растениевъдство“ с цел да се привлечем нови кандидати по нея

юни 27, 2024

“Радвам се, че през последната година в сектор „Биологично производство“ се наблюдава възходящ тренд и засилване на интереса на земеделските стопани към този тип производство. За последната кампания 2023 г. общият размер на площите под контрол са нараснали с 33 % спрямо предходната година. Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани по биологичен начин също се увеличава, като най-осезаемо е при говедата и биволите  с над 120 %. Надяваме се да се запази положителната тенденция, работим по привличането на нови биофермери чрез различни инициативи, подобни на реализираните с екипа ми през 2023 г. кампания „Призвание: БиоЛогичен!“, седмицата на биопроизводителите с отворени врати в биостопанства и пр”. Това заяви в интервю за Агрозона зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева.

Промени в интервенция „Биологично растениевъдство“

“Имайки предвид, че сектор биологично производство е от изключително значение, както за целия Европейски съюз, така и за България, с първото изменение на Стратегическия план в интервенция „Биологично растениевъдство“ бяха направени някой изменения с цел да се привлекат нови кандидати по нея”, сподели още тя.

“С изменението на Наредба №  9 от 2023 г. са актуализирани нивата на подпомагане по отделните групи култури. Освен това още през тази Кампания по интервенцията се дава възможност за разширяване на обхвата, като ще могат да бъдат  заявявани за подпомагане и площи с едногодишни и многогодишни фуражни култури, които са влезли в система на контрол до 31 декември на предходната година”, допълни зам.-министър Георгиева.

“По операция „Плащания за преминаване към биологично растениевъдство“ фермерите, които  изпълняват многогодишен ангажимент също ще имат възможност да разширяват площите си, но без да се поема нов такъв до третата година от ангажимента. Направена е промяна в размера на площите, за които се прилага дегресивна ставка от групата на полските култури, фуражните култури и маслодайната роза”, коменитра още тя.

“До 200 ха финансирането е в размер на 100 %, над 200 ха до 300 ха е на 50 %, а над 300 ха е в размер на 10 %”, заключи тя.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Моята биоземя – Инвестиции в напояване за стабилно биопроизводство

Органична ферма в Словения изгражда оранжерии и напоителни системи за подобряване на производителността Фермата на Звонко Пукшич се намира в Североизточна Словения. Първоначално фокусиран върху свиневъдството, бизнесът се пренасочва към отглеждане и преработка на...

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Добрият пример: Детски градини в Швеция възпитават децата на любов към земеделието

Иновативен шведски проект насърчава децата, учениците и персонала на няколко детски градини и училища да отглеждат зеленчуци заедно. Идеята е на местната инициативна група "Родното място на Астрид Линдгрен" от Окръг Йоншьопинг. Целта на проекта е отглеждането на...