fbpx

Заместник-министър Таня Георгиева: Биоземеделието е приоритет за България и за целия ЕС

февруари 22, 2024

Наградата Лауреат Биофактор бе връчена на Дивата ферма

Биологичното земеделие е приоритет не само за България, а и за целия Европейски съюз, каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на Деня на биоземеделието 2024, оганизиран в Пловдив в рамките на Международното земеделско изложение от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

Министерството на земеделието и храните работи интензивно за подобряване на регулаторната рамка за биоземеделието, посочи тя. Отворени сме за партньорства с научната общност и всички заинтересова ни страни, целите пред нас са предизвикателство, но със съвместни усилия ще постигнем добри резултати, допълни тя.

Заместник-министър Георгиева изтъкна и партньорството между биопроизводителите и държавната администрация за развитието на иновативно земеделско производство, щадящо околната среда, като през годините се виждат подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса.

На форума за поредна година беше връчена наградата Лауреат Биофактор, за цялостен принос за развитието на биологичното земеделие. Тази година отличието получи Дивата ферма, които бяха номинирани от биосектора, заради успеха им в развитието на семейния бизнес и примера за приемственост, който дават.

Биологичното производство привлича все повече млади хора и това дава надежда за бъдещето на сектора, пък коментира министърът на земеделието Кирил Вътев.

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери се в произхода на над 75 000 хранителни продукти.

Свързани публикации

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“, включени в...

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Комисията по земеделие прие на първо четене промени по кампанията за директни плащания 2024 г.

Удължава се прилагането на мярката за акциза до 2026 г. Комисията по земеделието, храните и горите прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) и група...

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

Променят дефиницията за “активен фермер” за Кампания 2024

264 земеделски стопани няма да получат плащания по Кампания 2023, заради казуса “активен фермер” Това, което договорихме с ЕК по отношение на дефиницията за” активен фермер”, са промените, свързани с начина, по който се изчислява процентното съотношение между...